שרה ארבל – לגזור ולשמור

שאלנו את שרה ארבל, המאמנת הבכירה בארץ ובעולם, על כמה מהנושאים המעסיקים היום את הנשים שאנחנו פוגשות בתוך קהילת אורקה. על מנהיגות נשית, שוויון מגדרי, אותנטיות ועצמאות כלכלית – במילים שלה. 

שרה ארבל נחשבת כיום למאמנת הבכירה בארץ ובעולם. היא אוחזת בידיה ניסיון בן עשרות שנים בעולם האימון ובליווי אסטרטגי של מנהלים ודירקטוריונים בחברות מובילות גלובלית ולוקאלית. היא נמנית עם מיעוט קטן של מאמנים בעולם האוחז בתואר MASTER CERTIFIED COACH. בנוסף, שרה היא חלק מהפקולטה של צוות מרצים בארגון המוביל בעולם להכשרת מאמנים מכל קצוות תבל.

בכנס “נשים מובילות עתיד חדש” בטורונטו מדברת ארבל על אסטרטגיה ועד כמה היא משמעותית בתוך עולם העסקים, היזמות והניהול. שאלנו אותה מהי דעתה על כמה מהנושאים המדוברים יותר בקהילת “אורקה” ואיך היא מתייחסת אליהם מנקודת מבטה הייחודית ורבת הניסיון.

על מנהיגות נשית

“אני חושבת שעצם האבחנה בין מנהיגות גברית לנשית אינה נכונה. ההיסטוריה מלאה במנהיגות גברית, בתקופות החשוכות לנשים לא היה מקום שוויוני. הדבר אינו תואם את המציאות שלנו היום. בשנות השישים צעדתי ברחובות קנדה וארה”ב למען האמנציפציה של האישה. העולם מאז התקדם ועלינו להתייחס לכך. אסור לנו לקבע את הקיפוח ההיסטורי. עלינו לראות את עצמנו מנהיגות שוויוניות ולהיאבק על כך מול גברים באופן אמיץ ושוויוני, ממקום שאנו “ראויות” ולא ש”מגיע לנו”. שום דבר לא מגיע לנו, אם לא הרווחנו אותו ביושר.  אף אחד לא אמור לאשר לנו כלום, עלינו לקחת את זה, רק אם אנחנו יודעות מה לעשות עם זה. נשים ראויות, יזמיות, יוזמות גם מנהיגות!  מנהיגות היא מיזם לכל דבר.” 

על שוויון מגדרי

“כשאנחנו מדברות על שוויון עלינו קודם לתפוס את עצמנו כראויות, כשוות זכויות, שוות פוטנציאל, שוות כוחות, שוות חכמה, ידע, ניסיון ועוד. “תכריזי על עצמך! ואחר כך, צאי להשלים ידע, ללמוד, להכשיר, לפתח. צאי ועשי זאת למען אותה מטרה שהצבת לעצמך, אבל רק ביוזמתך ובחירתך.

הפרדוקס הוא שלנשים רבות אין בעיה לדרוש מעצמן – למען האחר! למען האחר היא שוברת קירות ומזיזה הרים, מובילה להצלחות את הארגון, החברה והעסק. נשים מובילות מהלכים טקטוניים למען אחרים ואז הן חוזרות הביתה לדמות האחרת שלהן.

הן מפתחות קריירות מפוארות, בו זמנית מגדלות ילדים, מארחות בסופי שבוע את ההורים שלו ושלה, מג‘נגלות כמו לוליינית בין כל מגרשי המשחק של החיים. היכולות האלה, הכישרון הזה, הכוחות והאינטליגנציה הזו הן נכס המבדל בינן לבין הגבר עם יתרון יחסי ענק.

אני רוצה להריע לאותן יזמיות היודעות להקים יש – מאין – המממשות את החזון שלהן, מקימות עסקים ומיזמים, הופכות את עצמן למותגים ומפלסות דרך לנשים המאמצות אותן כמודל לחיקוי.

בעברי ניהלתי שלוש חברות. עבדו אצלי עשרות עובדים, ניהלתי משאים ומתנים עם חברות גדולות על פרויקטים ביטחוניים, חקלאיים וטכנולוגיים. נושא האמנציפציה היה טבוע בי עוד מהתקופה בה שרפתי את החזיות שלי. הייתי נכנסת לישיבת ההנהלה בה עשיתי פרזנטציה ללקוח שרציתי למכור לו את השירותים שלי, והייתי מכריזה  – “אני יותר יקרה מהמתחרים שלי, אבל אני גם יותר טובה”. בסוף קיבלתי את הפרויקטים האלו והם היו תמיד ממליצים עליי לאחרים.

יכול להיות שהעובדה שנאבקתי על שוויון ושחרור האישה בגיל צעיר, בהפגנות הסטודנטים שהתקיימו בשנות השישים בצפון אמריקה, הקנתה לי את הביטחון העצמי המרדני שבאופן מופגן הצהיר: “אני ראויה”, ” אני שווה”, ” אני דורשת על כך תגמול ראוי”.

שרה ארבל

על ישראלים מצליחים בעולם

אנחנו הישראלים הם עם אחר, עם שמעז. עם חצוף. עם שיודע לקחת סיכונים ויודע לנהל משברים ולחיות בכאוס. אנחנו עם של פתרונות, אימפרוביזציות ומיזמים. יחד עם זאת יש ביננו אנשי מחקר ומדע מן המובילים בעולם.

אנחנו הנשים חלק מן הגנום הזה, אנחנו הנשים חלק מהעם הזה, אנחנו ילדנו את העם הזה, אנחנו חינכנו וגידלנו והעברנו להם את חוכמתנו ואת האינטואיציות שלנו, את הידע והניסיון שלנו, אנחנו נשות התהילה והמורשת. עלינו לעמוד זקופות וגאות ולהרים את דגל האמונה שלנו בכוחות הטמונים בנו. 

על התפתחות עולם האימון

כולנו עוברים תהליך. גם בחיים וגם בקריירה, אנחנו מתפתחים ולומדים ומפתחים את הקריירה ומשקיעים. ככל שאנחנו מאמנים יותר ולומדים יותר בזכות הניסיון אנחנו מפתחים מתודולוגיות, פילוסופיות, גישות אימוניות שונות.

כיום, אנחנו עוברים שינויים רבים כבני אדם. שינויים אבולוציוניים. האנשים שעבדתי איתם בתחילת דרכי ובאים אליי אחרי שנים הם כבר לא אותם בני אדם. השפה משתנה, התקשורת משתנה, האנרגיות משתנות, האמונות משתנות, אנחנו בתהליך מואץ של האבולוציה האנושית שאני מקווה שהיא דוהרת למקום טוב”. 

ככל שאני עובדת עם יותר ויותר אנשים בתהליכי גיבוש ופיתוח, מלווה בפיתוח אסטרטגיות וקבלת החלטות ופוגשת כל הזמן סטרטאפים חדשים, אני לומדת יחד איתם ומתפתחת איתם כאישה וכמאמנת. 

על אותנטיות וחזרה לעצמנו

אנחנו חיות היום בעידן בו אנו עושות unlearning. אם אימצת כמה תכונות שלא פועלות לטובתך, שחררי, אל תיצמדי לפרדיגמות מיושנות שאינן משרתות אותך יותר.

הידע, התבונה והחוכמה שלנו נובעים מאותו המקום, מאותה באר שבה טמונים השורשים שלנו. הדבר העצוב אצל הרבה ישראלים הוא שיש דור שני לשואה שלא יודע מה יש בבאר הזאת. אין שורשים, כולם הוכחדו. זהו דור הנדרש להמציא את עצמו מחדש, לבנות שורשים. כשאת ממציאה את עצמך מחדש את לא עושה קופי פייסט לכלום. הכל אותנטי. 

על הצלחות וכישלונות

אני פוגשת נשים שמדברות על ההצלחות שלהן והן לפעמים מובכות. הן מרגישות ששיח על הצלחות משקף יהירות. אם הצלחת, הצלחת. הצלחה זה תוצאה של כישלונות, אין מה לעשות, אנחנו חייבים להיכשל כדי להצליח. הבעיה טמונה בנשים שנכשלות ומרימות ידיים, הן לא מאמינות בעצמן יותר ועוצרות. לאישה כזו אני אומרת – תמשיכי.

זה נורא חשוב מאיזה בית את באה, מי האמין בך, מי נשא אותך על כפיים. אנחנו צריכות להתחיל להגיד לילדות שלנו, לסטודנטיות שלנו, לנשים צעירות שאנחנו פוגשות – שהן יכולות. כל בן אדם זקוק למישהו שיאמין בו.

על עצמאות כלכלית

יש לי ערך אחד שהוא גבוה בחיים שלי – ערך החופש, העצמאות והחירות. זה מה שמנחה אותי, זה המצפן שלי. זאת מי שאני. סללתי לעצמי מסלול חיים שמכבד את הערך הזה. אני לא יודעת אחרת. היה בי דרייב. לא הכל נסלל עבורי, אבל התעקשתי על הערך הזה.

על העתיד שלה

החודש חגגתי את יום הולדתי ה – 75. אני אישה מאד סקרנית והרפתקנית. הייתי בהמון ארצות, פגשתי בהן תרבויות רבות ושונות. אני מרצה לסטודנטים מכל העולם, אוהבת מאד לגעת בשונות.  אני יוצאת למסעות במקומות לא קונבנציונליים, אוהבת לפגוש את האנשים בכפרים שלהם, עובדי האדמה, השורשיים שעדיין לא אימצו לעצמם את הזיוף והשקר של הקידמה. אני מאמינה שהטבע והאדם אחד הם ושם באזורי הטבע הוא מוצא גם את עצמו. 

טלי ווינברג
המגזין

טלי ווינברג – שחקנית נשמה​

“לא חיים פעם אחת, מתים פעם אחת. חיים חיים שלמים והשאלה היא כיצד אנו בוחרות לחיות אותם”, אומרת טלי ווינברג, מנטורית מובילה ומי שעומדת מאחורי מנטאלי – הבית להתפתחות אישית משמעותית. הקורסים, ההרצאות והפעילות מלאת ההשראה שלה הופכות אותה לאישה מנהיגה בתחומה, שמתמודדת עם האתגרים בעיניים פקוחות ושלא מפסיקה ליצור ולחדש.

קראי עוד »
המגזין

אלה קנר – בדלתות פתוחות

בשני ספריה של ד”ר אלה קנר היא מביאה את סיפורן של קהילות הנשים שעדיין נחשבות קהילות שוליים. האחת, קהילה שהיא מכירה היטב ועליה מבוסס הספר “כל אחת לגופה”. השנייה, קהילה שאליה התוודעה לאט, תוך כדי מחקר, והובילה אותה לראות את הקשרים החשובים בין מסגרת חברתית ומשפחתית, זהות אישית וצמיחה ולתת לנשים שפגשה מקום בספר השני שלה, “דלתות לא נעולות”. בטור אישי היא מספרת על מה שהוביל אותה לחקור קהילות ולהביא את סיפורי הנשים שבהן אל הדף.
אורקה היא קהילת נשים. קהילה שאני גאה להיות חברה בה. כחוקרת וככותבת על נשים תמיד עניינה אותי הקהילה. להבנתי, אופני השימוש של נשים ברשתות החברתיות יוצרים קהילות חדשות במרחב המקוון, מעצבים קהילות מוחשיות, קוראים תיגר על סמכויות ומעצבים שיח חדש אודות מדיה וקהילה. במושג הקהילה אני מתייחסת לקבוצות נשים שאינן חולקות מרחבים גאוגרפים משותפים.

קראי עוד »
המגזין

שרה ארבל – לגזור ולשמור

שאלנו את שרה ארבל, המאמנת הבכירה בארץ ובעולם, על כמה מהנושאים המעסיקים היום את הנשים שאנחנו פוגשות בתוך קהילת אורקה. על מנהיגות נשית, שוויון מגדרי, אותנטיות ועצמאות כלכלית – במילים שלה. 

קראי עוד »
רינת סנג
המגזין

רינת סנג – זרה לא תבין זאת

רינת סניג, פסיכולוגית, קואצ’רית, מנחת סדנאות ומטפלת ב-NLP, חוותה על בשרה את הקשיים שמביא איתו הרילוקיישן והחליטה ללוות משפחות בדרך ליציבות בארץ חדשה. אחרי ששתי בנותיה עזבו את קנדה וחזרו לישראל, יזמה מיזם חדש המציע תמיכה להורים בצפון אמריקה, המתמודדים עם ריחוק גיאוגרפי מילדיהם, בנוסף לסדנה המתמקדת בהורי חיילים בודדים.

קראי עוד »
חגית זהבי
המגזין

חגית זהבי – מבית יעקב למגדל יוקרה ברמת גן

חגית זהבי, מנכ”לית חברת אוליאנדר, עזבה את הבית בגיל 17.5 ויצאה למסע למידה ארוך שסלל את דרכה  אל מרכז העשייה של עולם הנדל”ן היום בישראל. בראיון היא מספרת על הדברים שסייעו לה להתקדם בתוך ענף שעדיין אוחז ברוב גברי ולהפוך למנהיגה בתחומה, על תקופת הקורונה שהציבה אתגר עסקי ואישי משמעותי וגם על העתיד

קראי עוד »